Zābaka zaķis

REKLĀMA Attēla avots

Zābaka zaķis

TheZābaka zaķis(Lepus americanus) sauc arī par “mainīgo zaķi”. Sniega kurpes zaķis ir sastopams Ziemeļamerikas, Aļaskas un Kanādas Alpu reģionos.

Apavu zaķa populācija aptuveni 10 gadu ciklā ļoti svārstās pārtikas un plēsēju mijiedarbības dēļ.



Snowshoe Hare apraksts



haskijas Austrālijas aitu kucēni

Sniega kurpes ķermeņa garums ir 36 - 52 centimetri, bet astes garums - 2,5 - 5,5 centimetri. Tas ir lielāks nekā citi zaķi, un pieaugušā ķermeņa masa ir aptuveni 3 līdz 4 mārciņas. Sniega apavu zaķis ir atbilstoši nosaukts, jo tam ir ļoti lielas aizmugurējās kājas. Izskatās, it kā tas valkātu lielus apavus, kas izgatavoti staigāšanai sniegā. Šīs lielās kājas neļauj zaķim nogrimt dziļā sniegā, kad tas lēkā un staigā, jo pirksti var izplesties, lai rīkotos kā sniega kurpes. Viņu pēdām apakšā ir arī kažokāda, kas pasargā viņus no aukstuma un nodrošina saķeri sniegā.

amerikāņu aitu haskiju maisījums

Ziemas laikā sniega kurpju zaķu kažokāda kļūst balta, lai tā varētu maskēties no plēsējiem. Vasarā tā kažokāda kļūst sarūsējusi / brūna. Tomēr visa gada garumā sāni paliek balti, un uz ausu malas ir atšķirami melni kažokādu saišķi.



Sniega kurpju zaķa biotops

Sniega kurpju zaķis dzīvo meža teritorijās, kur zemi klāj pamežs, purvi un biezokņi.

Diēta ar sniega kurpju zaķi

Sniega apavu zaķi ir zālēdāji. Viņu uzturs sastāv no tādiem augiem kā zāle, papardes un lapas vasarā un zari, pumpuri un miza ziemā. Sniega kurpju zaķis barojas vai nu atsevišķi, vai mazās grupās.

Zābaka zaķa izturēšanās

Sniega kurpju zaķis ir nakts, galvenokārt aktīvs naktīs un nepārziemo. Zaķa sniega kurpes var noskriet līdz 27 jūdzēm stundā un lēkāt 10 pēdas vienā apiņā. Tas ir eksperts, lai izvairītos no plēsējiem, piemēram, vilka, bobkača vai lūša. Kad plēsējs to vajā, zaķis ātri mainīs virzienu. Arī sniega kurpju zaķi ir ļoti labi peldētāji un lēks ūdenī, lai aizbēgtu.



Sniegapavu zaķu reprodukcija

Selekcija sākas martā. Sieviešu sniega kurpju zaķim gadā var būt līdz 4 metieniem, vidēji 2 - 4 mazuļi, kas dzimuši labi apmatoti, ar atvērtām acīm. Vairošanās periodā vīrieši sacentīsies par mātītēm, un mātītes var vairoties ar vairākiem tēviņiem.

brindle sarkana deguna bedre

Sniegapavu zaķu aizsardzības statuss

IUCN klasificē zaķi Sniegapavu.