Lielāks Flamingo

Attēla avots

No sešām mūsu planētas flamingo sugām lielākais flamingo (Phoenicopterus roseus) ir visizplatītākais un visizplatītākais flamingo ģimenes pārstāvis.

Lielais flamingo ir viegli identificējams, krāsains bridējputns, un tas bieži sastopams ganāmpulkā ar Mazo flamingo lielajos sāls ezeros visā Āfrikā.



Šie slavenie rozā putni ir sastopami siltos, ūdeņainos reģionos daudzos kontinentos, un Āzijā tie sastopami arī Indijas un Pakistānas piekrastes reģionos, Centrālamerikā, Dienvidamerikā, Karību jūras reģionā un Dienvideiropā.



Kad flamingo pulcējas kopā, tos sauc par “koloniju” vai “audzi”.

Tuvākie radinieki Lielajam flamingo ir Čīles flamingo, Karību jūras flamingo un Mazais flamingo. Lielā flamingo pasugas nav.



Lielākas Flamingo īpašības

Lielais flamingo ir lielākā flamingo suga, kura augstums ir aptuveni 1,5 metri (5 pēdas) un svars ir no 2 līdz 4 kilogramiem (4,4 - 8,8 mārciņas). Greater Flamingo spārnu platums ir no 1,4 līdz 1,7 metriem (4,5 - 5,5 pēdas). Lielā flamingo lielais izmērs ļauj tam izplūst dziļākā ūdenī nekā lielākajai daļai citu flamingo.

Flamingo apspalvojums ir rozā / baltā krāsā, ar sarkanām spārnu segām un melnām galvenajām un sekundārajām lidojuma spalvām. Viņu garie, uz leju noliektie rēķini ir sārti ar melnu galu, un arī garās, tievās kājas ir sārtas. Lielajiem flamingiem ir savdabīgas formas galvas uz gariem, liesiem, izliektiem kakliem ar izteiktu lejup vērstu leju. Flamingo acis ir dzeltenas.

Lielāks Flamingo biotops

Lielākie flamingi ir sastopami dažādos sālsūdens biotopos, tostarp sāls vai sārmainos ezeros, grīvās, seklās piekrastes lagūnās un dubļu plūdos. Lielais flamingo reti apdzīvo saldūdens apgabalus, izņemot peldvietu un dzeršanu, izmantojot saldūdens ieplūdes vietas. Lielie flamingi, kas dzīvo ārpus tropiskajiem rajoniem, ziemas mēnešos bieži migrē uz siltāku klimatu.



Lielāka Flamingo diēta

Lielie flamingi ir visēdāji un filtru padevēji. Flamingos galvenokārt barojas dienas laikā un izmanto savas garās kājas un pīteņus, lai uzmundrinātu ūdens dibenu, kur pēc tam rēķinus otrādi slauka pa ūdeni. Flamingo rēķinam ir līdzīga filtru struktūra, lai pārtiku no ūdens izņemtu pirms šķidruma iztukšošanas.

Caur daļēji atvērto rēķinu tiek iesūkts ūdens. Tā kā mēle to atkal izspiež, muguriņu vai lamelu rinda gar rēķina malu izfiltrē garšīgos kumosus. Viņi parasti barojas ar pilnībā iegremdētu galvu ūdenī, un tādā veidā viņi var palikt līdz 20 sekundēm. Flamingi 5 - 6 reizes sekundē pumpē mēli uz augšu un uz leju, izspiežot ūdeni no knābja.

suņu šķirne dienvidāfrikas boerboel

Flamingo barojas arī ar moluskiem, planktonu, krabjiem, sīkām zivīm un kukaiņu kāpuriem. Tiek ēst arī augu materiāli, ieskaitot zāles sēklas un dzinumus, bojājas lapas un aļģes.

Flamingo rozā krāsa rodas no garneļu un citu rozā vēžveidīgo diētas.

Flamingo spalvas ir nokrāsojušas skaistu rožu rozā krāsu, pateicoties krāsainiem materiāliem, ko sauc par karotinoīdiem, sīkajās garnelēs, ar kurām tās barojas. Ja viņi neēd garneles, spalvas kļūst bālas. Flamingos nebrīvē mēdz būt bālākas nekā savvaļas sugas, ja vien viņu uzturs netiek papildināts. Gūstā viņi tiek baroti ar īpašu pārtiku, kas satur šos dabiskos pigmentus, lai nodrošinātu, ka viņu spalvas ir krāsainas.

Lielāka flamingo uzvedība

Lielie flamingi ir barības putni un dzīvo kopā ganāmpulkos vai blīvās kolonijās, kuru skaits ir no 10 līdz 12 putniem, piemēram, Galapagu salās, līdz vairāk nekā 20 000 putnu Āfrikas sāls ezeros. Izņēmuma gadījumos ir novēroti līdz 200 000 pāru. Šie lielie ganāmpulki viņiem dod drošību. Saimes paliek cieši sapakotas, un pārējie ganāmpulka locekļi ir pasargāti no plēsējiem, kamēr barošanas laikā viņiem galva ir nolaista dubļos.

Lielie flamingi ir balsīgi putni un uztur kontaktus savā starpā, radot dziļu skaņas skaņu, līdzīgu zosim. Viņi draudzīgi zvana laikā, bet barošanas laikā viņiem ir klusāks zvans.

Šie skaistie rozā krasta putni ir pārsteidzoši labi peldētāji, taču tiem ir tendence uzplaukt seklos dubļos un lagūnās. Lielie flamingi ir ievērojams skats, lidojot ar garu, tievu kaklu, kas izstiepts priekšā, un garās kājas - aiz muguras. Lidojot, ganāmpulki veido vai nu garas, aizmugurējas līnijas, vai neregulāras formas.

Flamingo bieži redzams stāvam uz vienas kājas. Tiek uzskatīts, ka šī nostāja pasargā slēpto kāju starp viņu spalvām. Ļoti karstās dienās flamingo var stāvēt uz abām kājām.

Lielie flamingi nav teritoriāli putni, bet vairošanos laikā tie aizsargās ligzdas. Lielajiem flamingo ir maz dabisko plēsēju, tomēr viņu olas un cāļus plēso citi putni, tostarp Marabou stārķis.

Lielāka Flamingo reprodukcija

Lielie flamingi ligzdas veido pāros. Ligzdas ir izgatavotas no sacietējušiem dubļiem, kuru augšpusē ir sekla ieplaka, lai gan, ja dubļu nav, tiek izmantota neliela akmeņu un gružu kaudze, kas izklāta ar zāli, zariem un spalvām. Viens no pāriem stāv pāri ligzdas vietai un ar izliektu rēķinu velk dubļus starp savām kājas pēdām. Pēc tam dubļi tiek saspiesti vietā ar rēķinu un kājām. Katra pārošanās pāra ligzda atrodas apmēram 1,5 metrus (4,9 pēdas) no kaimiņu ligzdām, tāpēc cālis ir pasargāts no citiem vairošanās pāriem.

sarkanie Sibīrijas haskiju kucēni ar zilām acīm

Flamingos vairojas aprīlī un maijā, kamēr pulcējas grupās uz plašajiem, siltajiem, ūdeņainajiem dubļiem. Flamingos ir monogāmas, tas nozīmē, ka pāri paliek kopā visu mūžu. Ligzdošanas sezonas sākumā flamingi veic iespaidīgus grupu uzmācības demonstrējumus, kas saistīti ar sinhrono deju, cirpšanu, kakla stiepšanu un uzpūšanos.

Tāpat kā visas flamingo sugas, arī sieviete Flamingo seklā ūdenī uz dubļu pilskalna izdēj vienu krītiņu baltu olu. Pārošanās pāris pēc kārtas inkubē vienu olu. Ola izšķiļas pēc 27 - 31 dienas, un vecāki palīdz cālim no olas, izraujot čaumalas gabalus.

Lielāki Flamingo cāļi

Flamingo cāļi piedzimstot ir pelēki un balti, un to rozā krāsa nav attīstījusies apmēram 2 gadus. Cāli vismaz pirmās 3 - 4 nedēļas pilnībā baro vecāki, kuri izdala krēmkrāsas rozā šķidrumu ar nosaukumu “kultūraugu piens”, kas nāk no vecāku gremošanas trakta. Jebkurš no vecākiem var barot cāli šādā veidā, un citi flamingo var darboties kā audžu barotāji.

Cāļi aizlidoja pēc 10 nedēļām, bet bērnudārzos paliek vēl mēnesi. Cālis ir dzimis ar taisnu rēķinu, kas sāk līkni apmēram mēnesī un var pareizi filtrēt barību divarpus mēnešos. Apbrīnojami, ka pieaugušais flamingo pēc sava “zvana” spēj atrast savu cāli no simtiem vai tūkstošiem citu cāļu.

Flamingo pilnībā izaug 2 gadu vecumā un spēj pāroties 3 gadu vecumā. Lielākā daļa flamingu pirmo reizi neizaudzē, kamēr viņiem nav 5 līdz 10 gadu. Flamingos var nevairoties, ja mitrāji ir sausi un barības ir maz. Dažus gadus viņu barošanas baseini ir pilni ar dzīvi, un ir daudz pārtikas, ar kuru barot savus cāļus. Tomēr citus gadus baseini ir gandrīz tukši. Tā rezultātā flamingos var vairoties tikai tad, ja apstākļi ir piemēroti.

Lielais flamingo nebrīvē var dzīvot līdz 60 gadu vecumam. Vidējais mūža ilgums savvaļā ir aptuveni 30 - 40 gadi.


Lielāka Flamingo saglabāšanas statuss

IUCN klasē Lielāko flamingo klasificē kā “Vismazāko rūpes”. Lai gan flamingo ir daudz un tiek uzskatīts, ka dažos apgabalos to palielinās, lielais flamingo ir pakļauts izmaiņām vai traucējumiem salīdzinoši ierobežotajā vairošanās vietu skaitā. Veiksme selekcijā bieži tiek mazināta cilvēku traucējumu vai ūdens līmeņa pazemināšanās rezultātā, kas var palielināt barošanās vietu sāļumu un tādējādi ietekmēt pārtikas resursus.

Tāpēc klimata pārmaiņas un to iespējamā ietekme uz jūras līmeni un nokrišņiem nākotnē var nopietni ietekmēt vairošanās vietas. Lielais flamingo nebrīvē vairojas diezgan labi, un vairošanās populācijas šobrīd tiek uzturētas dažādās vietās.