Aardvark

Attēla avots

TheAardvark(Orycteropus afer) (‘Rakšanas pēda’), ko dažreiz sauc arī par „antbear”, ir vidēja lieluma zīdītājs, kura dzimtene ir Āfrika. Nosaukums cēlies no afrikāņu / holandiešu valodas ‘zemes cūka’, jo agri kolonisti no Eiropas domāja, ka tas atgādina cūku. Tomēr aardvark nav saistīts ar cūku, tas tiek ievietots savā secībā.

Arī Aardvark nav saistīts ar Dienvidamerikas skudrulāpi, neskatoties uz to, ka tam ir dažas īpašības un līdzīga līdzība. Aardvark tuvākie dzīvie radinieki ir ziloņu mātītes (mazi kukaiņēdāji zīdītāji, kuru dzimtene ir Āfrika), sirēnas (zālēdāji zīdītāji, kas apdzīvo upes), heksaxes (zālēdāji zīdītāji, kas dzīvo Āfrikā un Tuvajos Austrumos), tenreci (zīdītāju ģimene atrasts Madagaskarā un Āfrikas daļās) un ziloņiem.



Aardvark raksturlielumi

Viena no raksturīgākajām aardvark īpašībām ir viņu zobi. Tā vietā, lai zobā būtu celulozes dobums, viņiem ir vairākas plānas dentīna caurules (pārkaļķojušies ķermeņa audi), katrā no tām ir mīkstums, ko satur cements (specializēta kalcificēta viela, kas aptver zoba sakni). Zobiem nav emaljas pārklājuma, tie tiek nolietoti un nepārtraukti ataug. Aardvark ir dzimis ar parastajiem priekšzobiem un ilkņiem žokļa priekšpusē, kas izkrīt un netiek aizstāti. Pieaugušajam Aardvarkam vaigu zobi ir tikai žokļa aizmugurē.



kā izskatās boksera pitbull mix

Aardvark ir neskaidri cūcīgs. Tās ķermenis ir izturīgs ar izliektu muguru un ir reti pārklāts ar rupjiem matiem. Ekstremitātes ir mērena garuma. Priekšējās kājas ir zaudējušas poleksu (jeb ‘īkšķi’), kā rezultātā izveidojušies četri pirksti, tomēr aizmugurējām pēdām ir visi pieci pirksti.

Aardvarka rakšanai ir lāpstas formas nagi. Viņu ausis ir nesamērīgi garas, un aste pie pamatnes ir ļoti bieza un pakāpeniski sašaurinās. Viņu ļoti iegarena galva ir novietota uz īsa, bieza kakla, un purnas galā ir disks, kurā atrodas nāsis. Viņu mute ir maza un cauruļveida, raksturīga sugām, kuras barojas ar termītiem. Aardvark ir gara, plāna, izvirzīta mēle (līdz 30 centimetriem) un sarežģītas struktūras, kas atbalsta spēcīgu ožu. No visiem dzīvajiem zīdītājiem aardvark deguna dobumā ir vislielākais turbīnu kaulu skaits.



Aardvarks konusa formas aste ir īsa un koniska, galā mazāka. Garā mēle ir lipīga, lai palīdzētu noķert kukaiņus. Pieaugušo aardvarku garums ir no 67 līdz 79 collām (170 līdz 200 centimetri) un svars ir no 88 līdz 143 mārciņām (40 līdz 65 kilogrami). Aardvark ir gaiši dzeltenīgi pelēkā krāsā, un augsne to bieži krāso sarkanbrūnā krāsā. Aardvarks mētelis ir plāns, un dzīvnieku galvenā aizsardzība ir tā izturīgā āda. Ir zināms, ka aardvark guļ nesen izraktajās skudru ligzdās, kas kalpo arī kā aizsardzība. Kopš 2002. gada aardvarku skaits ir gandrīz dubultojies.

Aardvark uzvedība

Aardvark ir nakts zīdītājs un ir vientuļš radījums, kas barojas gandrīz tikai ar skudrām un termītiem. Vienīgais auglis, ko apēd aardvarks, ir aardvark gurķis. Aardvark iznāk no tās urvas vēlā pēcpusdienā vai neilgi pēc saulrieta un barojas ar ievērojamu mājas diapazonu, kas aptver 10 līdz 30 kilometrus, šūpojot garo degunu no vienas puses uz otru, lai uzņemtu pārtikas smaržu. Kad tiek konstatēta skudru vai termītu koncentrācija, Aardvark ar spēcīgām priekšējām kājām rok tajā, turot garās ausis vertikāli, lai klausītos plēsējus, piemēram, lauvas, leopardus, hiēnas un pitonus.

kas ir miniatūrs buldogs

Aardvark ar savu garo, lipīgo mēli aizņem pārsteidzoši daudz kukaiņu, vienā naktī pat 50 000. Tas ir ārkārtīgi ātrs rakējs, bet citādi pārvietojas diezgan lēni. Aardvarka spīles ļauj tai ātri izrakt ļoti cieto termītu / skudru pilskalna garozu, izvairoties no putekļiem, aiztaisot nāsis. Veiksmīgi aardvarka garā (līdz 30 centimetriem) mēle laiza kukaiņus. Termitess dzēliena uzbrukumi ir neefektīvi, jo aardvarks ir izturīga āda.



Papildus skudru un termītu izrakšanai, aardvark izrakta arī urbumus, kuros dzīvot. Pagaidu vietas ir izkaisītas pa viņu mājas areālu kā patvērumi, un vaislai izmanto galveno bedri. Galvenie urbumi var būt dziļi un plaši, ar vairākām ieejām un garumu līdz 13 metriem.

Aardvark regulāri maina mājas urbuma izkārtojumu un laiku pa laikam dodas tālāk un veido jaunu. Tad vecajās bedrēs dzīvo mazāki dzīvnieki, piemēram, Āfrikas savvaļas suns. Burbas dala tikai mātes un mazuļi. Ja uzbrukums notiek tunelī, aardvark aizzīmogo tuneli aiz sevis vai apgriežas un uzbrūk ar nagiem.

Aardvarkas biotops

Aardvarki dzīvo Subsahāras Āfrikā, kur viņiem ir piemērots dzīvesveids, piemēram, savannas, zālāji, meži un krūmāji un pieejamā pārtika (skudras un termīti). Aardvarks dažreiz sastopams lietus mežos, un tuksneša reģionos to nav. Izšķirošais faktors, kur dzīvo aardvarki, ir pārtikas pieejamība.

Aardvarks prasa arī smilšainu augsni, atšķirībā no akmeņiem, lai viņi varētu rakt termītus un skudras. Aardvarki dzīvo pazemes urbumos, kuru garums ir no 2 līdz 3 metriem 6,5–9,8 pēdas (45 grādu leņķi). Tuneļa galā ir noapaļota 'istaba', kurā aardvark saritinās, lai gulētu. Sievietes aardvarkas dzemdē šajā kamerā. Kaut arī urbumiem parasti ir tikai viena ieeja, dažiem ir daudz ieeju, kā arī vairāki tuneļi, kas stiepjas no galvenās ejas.

Aardvark diēta

Aardvarks vienā naktī var patērēt apmēram 50 000 kukaiņu. Aardvarks sāka ēst termītus un skudras pirms trīsdesmit pieciem miljoniem gadu, un tie joprojām ir viņu iecienītākā maltīte. Termītu vai skudru kalns tomēr nav pietiekams, lai apmierinātu aardvark, tāpēc tas meklē visas termītu un skudru kolonijas. Šīs kolonijas soļo no 33 līdz 130 pēdu (10 līdz 40 metru) garām kolonnām, kas aardvarkam atvieglo termītu / skudru sūkšanu caur nāsīm. Uzbrūkot termītu / skudru pilskalnam, aardvark sāk rakt ar pamatni ar priekšējiem nagiem. Kad termīti / skudras sāk bēgt, tas izpleš mēli un satver tos ar lipīgajām siekalām. Aardvarks ēd arī siseņus un kādu sienāžu veidu.

Aardvark reprodukcija

Aardvark pārošanās sezona ir atšķirīga. Dažās vietās pārošanās notiek laikā no aprīļa līdz maijam, pēcnācējiem piedzimstot oktobrī vai novembrī. Citos reģionos pēcnācēji piedzimst maijā vai jūnijā. Sievietes pēcnācējus nēsā 7 mēnešus, pirms katras grūtniecības dzemdē vienu mazuļu. Mazulis sver aptuveni 4 mārciņas (2 kilogramus).

suņu šķirnes ar sarkaniem deguniem

Jaundzimušie aardvarki ir bez matiem ar rozā, maigu ādu. Viņi kopā ar mātēm paliek urbā divas nedēļas. Pēc divām nedēļām viņi seko savām mātēm nakts ēdiena meklējumos. Aardvark mazulis cieto pārtiku ēd tikai aptuveni 3 mēnešus, dodot priekšroku mātes pienam līdz tam laikam. Kucēns sāk ēst termītus 14. nedēļā, un viņš tiek atšķirts no 16. nedēļas. Pēc 6 mēnešu vecuma tas spēj pats izrakt savas bedres, bet tas bieži paliek mātei līdz nākamajai pārošanās sezonai. Kucēns dzimumbriedumu sasniedz sezonā pēc tam.

Aardvarka tēviņi nākamajā pārošanās sezonā pilnībā atstāj savas mātes, bet mātītes paliek kopā ar mātēm līdz nākamā mazuļa piedzimšanai. Aardvarka tēviņi klīst, kamēr sievietes paliek nemainīgā mājas diapazonā. Tāpēc eksperti uzskata, ka aardvarks ir poligāms (puh-LIH-guh-mus), kuram ir vairāk nekā viens pārošanās partneris.

Aardvarks nebrīvē var dzīvot līdz 24 gadu vecumam. Savvaļā viņi dzīvo no 10 līdz 23 gadiem.

rotaļlietu pūdeļi pilnīgi pieauguši

Aardvark plēsēji

Aardvarka galvenie plēsēji ir lauvas, leopardi, medību suņi un pitoni. Aardvarks var ātri izrakt vai skriet zigzaga veidā, lai izvairītos no ienaidniekiem, bet, ja viss pārējais neizdodas, viņi sitīs ar nagiem, asti un pleciem, dažreiz uzsitot uz muguras, lai skropstās ar visiem četriem. Viņu biezā āda arī zināmā mērā tos aizsargā.

Aardvark saglabāšana

Dienvidāfrikas Republikas IUCN 2002. gada sarkanajā sarakstā aardvark tiek ievietots vismazāk satraucošajā kategorijā. Iepriekš tas tika uzskatīts par neaizsargātu, taču tas gandrīz noteikti bija tā netveramās uzvedības rezultāts, padarot to grūti saskatāmu un šķietamu neparastu. Arī citās Āfrikas dienvidu valstīs viņu statuss, iespējams, rada vismazākās bažas, bet Āfrikas centrālajā un austrumu daļā to statuss nav tik labi dokumentēts. Vissvarīgākais faktors aardvark populāciju kontrolē ir viņu upuru, skudru un termītu daudzums un izplatība.

Vēl viens ierobežojošs faktors ir augsnes tips (ļoti sekla augsne var ierobežot to izplatību). Biotopa zaudēšana cilvēku populācijas pieauguma un, iespējams, medību rezultātā (tradicionālajai medicīnai un krūmu gaļai), iespējams, ir viņu lielākais drauds. Dažās jomās tie rada problēmas lauksaimniekiem, kad viņi raka zem žogiem vai raka caurumus ceļos vai fermas aizsprostu sienās. Šādās vietās var notikt aardvarka vajāšana. Par laimi aardvarks medību draudus samazina viņu nakts ieradumi, kas padara tos grūti noķeramus dzīvniekus.